Stichting Oncowijs
U bent hier: Home > BONE

BONE CURSUS 19 december 2016

Op 19 december 2016 werd voor de vijfde keer een BONE meeting georganiseerd, een cursus over botgezondheid bij kanker.

Na de vorige succesvolle bijeenkomsten werd het prgramma wederom geheel herzien en zijn er nieuwe onderdelen toegevoegd. Botgezondheid kan worden beïnvloed door kanker en de behandeling tegen kanker. Bij gemetastaseerd borst- en prostaatkanker komen veelvuldig uitzaaiingen naar de botten voor. In mindere mate wordt dit ook gezien bij gemetastaseerd long-, niercel- en schildklierkanker.

Bij borst-en prostaatkanker wordt vaak hormonale therapie ingezet als essentieel onderdeel van de behandeling. Een neveneffect hiervan is dat dit kan leiden tot verminderde botmineraal dichtheid, wat bijvoorbeeld de kans op fracturen verhoogd. Bij het multipele myeloom zijn botleasies vaak juist een kenmerk van de ziekte.

   Doordat botproblematiek een grote impact kan hebben op het dagelijkse leven van patiënten is er alle reden uitgebreid stil te staan bij dit thema.

In aansluiting op het Europees educatieprogramma van de Skeletal Care Academy wordt deze scholing, ‘botgezondheid en kanker’, in Nederland voor de vijfde keer georganiseerd.

 

Na  succesvolle bijeenkomsten in 2011, 2012, 2013 en 2015 is het programma geheel herzien en werd er op 19 December 2016 wederom een bijeenkomst georganiseerd.