Zoeken

Jan Ouwerkerk Koninklijke onderscheiding.

07-03-2024

Op woensdag 6 maart 2024 heeft de heer Jan Ouwerkerk uit handen van burgemeester Peter van der Velden een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De research coördinator klinische oncologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum en bestuurslid van stichting Oncowijs ontving zijn onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op het terrein van gezondheidszorg. Jan Ouwerkerk werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Ouwerkerk werd na afloop van het symposium door burgemeester van der Velden geprezen voor zijn verdiensten in zijn betaalde baan, en met name zijn pioniersschap, zijn nevenwerkzaamheden op het terrein van het (oncologie) onderwijs en zijn langdurige vrijwilligersinzet.

Nadat Jan Ouwerkerk in de directe zorg en als leidinggevende werkzaam was binnen de oncologie ligt zijn focus sinds 1991 op de oncologische research. Er is, mede door zijn grote betrokkenheid, een goed lopende research afdeling ontstaan waarvan hij coördinator is. Landelijk is hij actief als voorzitter van het Landelijk Overleg Oncologie Verpleegkundigen (LOOV) en internationaal is hij betrokken bij vele nascholingstrajecten (o.a.Titan, Target, BONE) van de European Oncology Nursing Society. Hij is een veelgevraagd spreker op nationaal en internationaal niveau op het gebied van solide tumoren en research. Verder is hij initiator en organisator van allerlei deskundigheid bevorderende bijeenkomsten.

Dankzij Jan Ouwerkerk is de kwaliteit van leven voor patiënten met kanker in ons hele land extreem verbeterd. Zo was Jan Ouwerkerk degene die de zogenaamde PAC (Port-a-Cath) als eerste introduceerde in het LUMC en later in de rest van het land.

Jan Ouwerkerk heeft een nieuw anti-emeticaschema (tegen misselijkheid) geïntroduceerd in 1991 in Nederland en tenslotte stond Jan Ouwerkerk aan de basis van de ontwikkeling van een gesloten infuussysteem.

Buiten het ziekenhuis is Jan Ouwerkerk ook nog eens vele jaren actief als vrijwilliger bij voetbalclub Roodenburg.