Zoeken
U bent hier: Home > Masterclass Melanoom

Masterclass Melanoom 22 en 23 mei 2023

De Masterclass Melanoom vond plaats op 22-23 mei 2023 in het Amrath Berghotel te Amersfoort. Het programma is terug te vinden op het submenu en het was wederom een leerzaam event met up-to-date informatie en veel interactie. 

In 2024 zal er geen Masterclass Melanoom worden georganiseerd.

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een vorm van huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland met een incidentie in 2022 van 23.000 mensen.
In de meeste gevallen gaat het om goed te genezen basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. Deze Masterclass zal zich echter richten op de meest agressieve vorm van huidkanker, het melanoom. Met een incidentie in 2022 van rond de 8000 persoenen gaat het om een grote groep patienten. De verwachting is dat deze incidentie de komende jaren alleen maar zal toenemen tot rond de 9500 in 2030. 

Er is steeds meer bekend over het risico op het ontwikkelen van een melanoom als gevolg van zonlicht. Het type huid en moment van blootstelling aan zon spelen een rol in de ontwikkeling van deze ziekte. Er zijn echter ook nog veel oorzaken veel minder duidelijk. Alhoewel het melanoom soms goed te behandelen is, bestaat er een kans dat deze lokaal of op afstand in een meer of minder agressief patroon uitzaait. Er zijn de afgelopen decennia vele diagnostische en therapeutische opties bij gekomen en dit heeft geleid tot een betere detectie en behandeling, maar nog niet altijd tot genezing van de ziekte.

Tijdens de Masterclass Melanoom kwam zowel het gelokaliseerd als gemetastaseerd melanoom aan bod. Epidemiologie, preventie, diagnostiek en behandeling passeerden de revu. Er was ook aandacht voor het management van de verschillende behandelingen en de impact van de ziekte op het dagelijks leven voor de patiënt en zijn omgeving.

 

  

 

Het PROGRAMMA 2023 van de Masterclass kunt u inzien in het submenu.

Er kan niet meer worden ingeschreven voor de masterclass. 

 Een van de voormalig sprekers heeft onlangs een boekje voor melanoom patienten uitgebracht wat mogelijk interessant voor u kan zijn. 

"De onderwerpen werden door enthousiaste, ervaren sprekers gepresenteerd waarbij zij soms tijd tekort kwamen. Ik kijk terug op twee waardevolle, interessante dagen waarbij ik veel heb bijgeleerd"

Annemarie G., Evean

"Breed overzicht over het melanoom, ik was moe na twee dagen, maar heel veel geleerd"

Peter O. Wormerveer 2023